ReguliAkrotiriExplicatii si cum se joaca

Akrotiri e un joc interesant de 2 jucatori prin care fiecare isi asuma rolul unor exploratori greci. Primesti puncte descoperind temple. Cine are mai multe puncte la final castiga jocul.

Componente Akrotiri

Jocul e compus din:

 • o tabla centrala de joc, numita insula Terra.
 • tile-uri cu bucati dintr-o harta pe care trebuie sa o construiti.
 • resurse: lemn, fier, apa si foc.
 • banuti
 • 2 seturi de temple, barci si player boards.
 • carti cu obiective,
 • carti cu harti de diferite dificultati.
 • tokenuri pt actiuni
 • un token pt primul jucator.

Setup Akrotiri

Prima data punem placa cu insula Terra in mijloc. Sa fie destul loc in jurul ei, pentru ca tile-urile de joc sunt destul de mari.

Pe masa undeva cu acces rapid la toti jucatorii, plasam Market boardul cu toate resursele pe el. Fiecare resursa sa acopere cate un spatiu destinat culorii ei.

Apoi fiecare jucator isi alege o culoare si isi ia barca, cele 6 temple, 2 banuti si un player board. Se decide de comun acord cine e primul jucator si acela va primi un jeton pe care il va tine in fata.

Se amesteca tile-urile de teren si se aseaza intr-o gramada cu fata in jos. Cate o placa este luata si asezata la harta. Se pun pe ea doua resurse:

 • prima resursa se pune cea desenata pe colt
 • a doua resursa poate fi ce doresti tu, dar se aseaza intr-un alt colt, diferit de cel desenat.

Se amesteca cartile cu hartile templelor. Fiecare separat pe punctaj. La inceputul jocului fiecare jucator va primi cate o carte: 1 usoara si 1 mediu. Apoi cele 3 teancuri se aseaza cu fata-n jos pe masa de joc.

Se amesteca si cartile cu obiective. Fiecare jucator va primi 2 carti din care isi va pastra doar una, cealalta intorcandu-se la coada pachetului.

Se apropie finalul setupului, acum fiecare jucator isi plaseaza barca intr-un port de pe Terra.

La final fiecare jucator isi ia un tile de teren si il tine secret pana cand ii vine randul la joc.

Desfasurarea jocului Akrotiri

Cand va vine randul aveti de facut urmatoarele:

Plasarea unui tile

Se ia tile-ul din posesie si se aseaza la harta existenta. Fiecare tile are rute de transport si portiuni de insula pe toate laturile.

Plasarea de resurse

Imediat dupa plasarea tile-ului se pun doua resurse pe tile-ul respectiv. Prima resurse e cea desenata deja intr-un colt. Daca nu mai exista cuburi disponibile din culoarea respectiva, atunci nu se plaseaza niciun cub. Apoi trebuie plasate o a doua resursa, diferita sau acceasi culoarea, dar pe un alt colt al aceluiasi tile abia pus.

In ambele cazuri, cuburile trebuiesc luate tot timpul cat mai din partea stanga a marketului.

Actiunile

Numarul de actiuni pt fiecare tura sunt dispuse in partea de jos a player boardului sub temple. Practic cu cat descoperiti mai multe temple cu atat veti avea mai multe actiuni in fiecare tura.

Miscarea

Barcile se misca de la un port la altul folosind rutele maritime sau porturile. Miscarile pe rutele maritime se face urmarind liniile albe. Miscarile prin porturi se fac de la un port la altul de pe aceeasi insula.

Barca goala: atunci cand barca nu are resurse in ea, actiunea de miscare poate fi compusa din 2 mutari. Acestea trebuiesc sa fie continue si pot fi compuse din rute maritime si porturi. Daca te opresti la jumatate sa realizezi o alta actiune, atunci actiunea de miscare s-a terminat.

Miscarea printr-un port ocupat: e posibila. Dar asta inseamna ca pierzi o actiune de miscare

Incarcarea

Actiunea presupune incarcarea barcii cu pana la 3 resurse. Acestea pot veni de oriunde de pe insula la care esti andocat.

Excavarea templelor

szdgsdg

Cumpararea hartilor

Actiunea se realizeaza numai pe Terra. Atunci cand esti andocat la Terra poti cumpara harti pentru templele tale. Poti avea oricate carti cu harti in mana. Atunci cand doresti sa cumperi harti iti alegi cate doresti si dificultatea acesotra.

Consultare Oracol

O data pe tura, poti cere sa tragi un anumit tile cu o anumita resursa pe el. Pur si simplu spui cu voce tare ce teren cauti si incepi sa dezvalui tile-uri pana cand il gasesti pe care dorit. Pastreaza tile-ul dorit si celelalte se pun intr-o gramada decardate.

Daca insa nu gasesti tile-ul dorit, atunci ramai cu ultimul tile din gramada.
Poti avea doar un singur tile in posesie

Actiuni gratis

Exista in joc si actiuni gratis, care nu costa actiuni si pot fi realizate de cate ori dorim. Acestea sunt:

 • vanzarea resurselor – realizabila numai pe insula Terra: Aceasta actiune poate fi realizata numai cand sunt andocati la un port de pe isula Terra. Aici puteti vinde resursele pe rand. Luati cate o resursa si plasati-o pe cel mai din dreapta loc din Market. Apoi va luati banutii corespunzatori de pe locul unde ati plasat resursa.
 • descarcarea resurselor – realizabila pe orice insula, exceptie fiind Terra: Puteti descarca oricate resurse doriti pe orice insula la care sunt andocati.

Sfarsitul turei

Dupa rezolvarea actiunilor, trage un tile ( daca nu l-ai tras folosind Oracolul) si tura s-a terminat pentru tine. E randul celuilalt jucator. Daca gramada de tile-uri se termina la tine, amesteca gramada tile-urilor decartate si reluati jocul.

Sfarsitul jocului Akrotiri

O data ce un jucator a plasat cel de-al saselea templu, sfarsitul jocului e aproape. Jocul e construit astfel incat ambii jucatori sa joace un numar egal de ture. Daca primul jucator a plasat al saselea templu, inseamna ca mai e tura celuilalt jucator si duoa jocul s-a terminat. Daca jucatorul doi a plasat cel de-al 6lea templu, atunci jocul se termina direct.

Jucatorul cu cel mai multe puncte e declarat castigatorul.

Punctaj

Fiecare jucator poate aduna puncte prin intermediul a trei elemente: hartile, cartile cu obiective sau banuti.

 1. hartile: aduna toate punctele din dreapta sus ale cartile cu hartile a caror temple le-ai excavat. Hartile ramase in mana la final de joc nu valoreaza nimic.
 2. obiective: dezvaluie cartile cu obiective si aduna punctele in conformitate. Fiecare templu se numara o singura data pt fiecare carte cu obiectiv, dar se poate numara la fiecare carte in parte.
 3. bani: 10 banuti valoreaza un punct de victorie.

Egalitate

In caz de egalitate, jucatorul cu cel mai multi banuti castiga. Daca si acolo exista egalitate, atunci jucatorii impart victoria.

Extra strategie in Akrotiri

Daca doriti sa schimbati un pic setupul jocului o puteti face astfel: la setupul initial mai adaugati un pas in care din gramada cu carti cu obiective selectati cinci din ele si puneti-le cu fata in sus langa zona de joc. Atunci cand un jucator contruieste templul trei si cinci, acesta trage o carte din cele cinci expuse. Aceasta regula inlocuieste pictograma desenata pe fiecare player board prin care tragi doua carti si pastrezi una.