ReguliCitadeleExplicatii si cum se joaca

In Citadele, Majestatea Sa este in cautare de un nou jude. Practic trebuie sa va construiti cea mai falnica cetate. La final de joc, cine are cea mai valoroasa cetate, este declarat jude al majestatii Sale.

Componente

Jocul este compus din:

 • 27 de carti de caractere si 27 de jetoane caracter
 • 54 de carti cu cladiri de baza
 • 30 carti cu cladiri unice
 • 6 carti de ajutor
 • 30 de galbeni
 • 1 coroana 

Setupul jocului

 1. Selectează jetoanele caracter conform listei și Așează în ordine în centrul  mesei. aceste jetoane care te vor ajuta să îți amintești ce caractere sunt în joc
 2. Selectează cele 14 cărți unice conform listei și amestecă-le cu cele 54 de cărți de bază. împarte câte patru cărți fiecărui jucător formând astfel mâna de cărți de start.
 3. Restul de cărți așează-le cu fața în jos în centrul mesei formând teancul de cărți.
 4. Așează toți galbeni în centrul mesei formând astfel tezaurul
 5. Imparte câte doi galbeni fiecărui jucător formând astfel averea de start
 6. Cel mai în vârstă jucător ia coroană și setul de opt caractere. Setul de caractere se păstrează secret, cu fața în jos

Desfasurarea jocului

Citadele se desfășoară de a lungul la mai multor ture:

 1. fiecare tură începe cu alegerea caracterelor. 
 2. fiecare jucător alege în secret un caracter pentru tura curentă în funcție de abilitățile sale sau de ordinea în care va fi jucat , ordinea determinată de rang. 
 3. pe tura sa fiecare jucător are de făcut o acțiune și apoi are posibilitatea de a construi clădiri în cetatea sa
 4. jucătorul încoronat, cel care are coroana această tură, are grijă ca regulile să fie respectate și strigă fiecare caracter în ordinea rangului.

Alegerea caracterelor

Jucătorul încoronat ia caracterele și le amestecă apoi fără să se uite decarteaza caractere vizibile (cu fața în sus) și un caracter ascuns (cu fața în jos) în centrul mesei conform tabelului. Caracterele decartate nu vor fi utilizate în această tură.

Acum jucătorul încoronat și alege in mod secret caracterul pentru această tură și predă mai departe restul de caractere jucătorului din stânga sa. acest jucător se uită la caracterele primite alege în secret unul pentru această tură și predă mai departe restul de caractere jucătorului din stânga sa. Astfel se desfășoară alegerea caracterelor până când toți jucătorii au un caracter. Caracterul neales de ultimul jucător este decartat ascuns.

Exista aici o regula a ultimului jucător care spune ca după ce penultimul jucător preda ultimul caracter ultimului jucător acesta din urmă ia și caracterul ascuns initial, alege unul dintre ele și pe cel neales îl decarteaza ascuns. 

O tura in joc

Spre deosebire de alegerea caracterelor care se face în sensul acelor de ceasornic o tură se joacă în funcție de ordinea dată de rangul caracterelor. Jucătorul încoronat va striga pe rând în ordine crescătoare fiecare rang în parte incepând cu rangul 1. 

Pe tura sa, jucătorul trebuie să facă o acțiune la alegere:

 1. să capete din tezaurul doi galbeni și să îi adauge la averea sa sau 
 2. să tragă două cărți să păstreze una și pe cea nealeasă să o decarteze.

După ce si-a facut actiunea, jucătorul poate să construiască o clădire în cetatea sa, folosind cărțile din mână.

Va plasa cartea în dreptul său și va depune în tezaur din averea sa prețul de construcție. Din acest moment cartea devine clădire 

NU poți construi mai mult de o clădire pe tură și nici clădiri identice.

Abilitatile caracterelor

Jucătorul poate să folosească doar o dată pe tura abilitatea caracterului său la momentul indicat. Dacă un moment nu este indicat jucătorul poate să folosească abilitatea oricând pe tura sa.

Cladirile

Există cinci tipuri de clădiri ce se deosebesc prin culoare și pecete. Tipurile clădirilor sunt relevante pentru abilitățile unor caractere, pentru efectele unor clădiri unice și pentru punctajul final.

Sfarsitului jocului

De îndată ce una din cetăți are șapte clădiri jocul se încheie după ce toți jucătorii și au jucat tura. Totuși o cetate poate avea mai mult de 7 clădiri. 

Acum toți jucătorii îți socotesc punctele astfel:

 • 1 punct per galben de la prețul fiecărei clădiri
 • 3 puncte dacă au toate tipurile de clădiri din Cetatea lor (cinci tipuri)
 • 4 puncte pentru primul jucător ce si-a completat cetatea
 • 2 puncte pentru alt jucător ce si-a completat Cetatea
 • puncte extra de pe clădirile unice din Cetatea lor

Jucătorii compară totalul punctelor și cine are cele mai multe puncte declarat Judele Măriei Sale. 

In cazul de egalitate jucătorul ce a avut în ultima tură caracterul cu cel mai mic rang (numărul cel mai mic) este declarat câștigător.