2-4
8+
10-30

ReguliCluedo – jocul de cartiExplicatii si cum se joaca

Jocul Cluedo- jocul de carti e similar cu boardgame-ul..jocul clasic cu board, pioni, si altele. Ce trebuie sa faci? Sa prinzi criminalul. Cine o face primul e declarat castigator.

Componente

Jocul este compus din:

 • 1 carte crima
 • 12 carti dovada
 • 4 seturi de 12 carti dosarul cazului
 • 2 carti de ajutor
 • 6 carti cu personaje

Setupul jocului

 1. Scoate din joc toate cărțile marcate cu plus în colt. Aceste cărți sunt doar pentru jocul avansat de pentru detectivi de top.
 2. Scoate toate cărțile Profilul Personajului. Fiecare jucător alege o carte. Aceasta va fi personajul tău în joc
 3. Oferă fiecărui jucator un set de 12 fișiere dosarul cazului. Seturile sunt marcate în colț cu unul dintre cele patru simboluri *simboluri gri*. Fiecare jucător ar trebui să aibă 6 cărți suspecte 3 cărți armă și 3 cărți locație. Pune deoparte toate seturile de cărți dosarul cazului rămase.
 4. Separa cărtile dovadă în 3 teancuri: Suspecții, Arme și Locații.
  • amestecă fiecare teanc
  • pune o carte dinn fiecare teanc cu fața în jos întrun nou teanc.
  • aseaza cartea crimă peste aceste cărți
  • acestea sunt detaliile despre crima și rămân secrete până când cineva formulează o acuzație
 5. Amestecă restul cărților dovadă și distribuie-le cu fața în jos fiecărui jucător în număr egal. Cărțile rămase sunt așezate în mijloc cu fața în sus pentru ca toată lumea să le vadă
 6. Uita-te la cărțile tale Dosarul Cazului și dovadă și uita-te la cartile Dovadă așezate în mijloc cu fața în sus. Toate cărțile dovadă pe care le poți vedea sunt eliminate, nu pot fi sub Cartea crimă.
 7. scoate toate cărțile Dosarul Cazului din setul din mâna ta corespondente respectivelor cărți Dovadă cu fața în sus. Pune-le cu fața în jos în teancul de cărți eliminate.

Desfasurarea jocului

Jocul s

 1. Uita-te la cartile tale. Intreaba-l pe jucătorul din stânga despre 2 elemente despre care crezi ca ar putea fi implicate in crima. Poți întreba despre diferite tipuri de elemente, precum “Scarlett și funie” sau despre același tip de elemente precum “funia și sfesnicul”
 2. Jucătorul pe care l-ai întrebat trebuie sa se uite la cărțile dovada din mana. Dacă are una dintre cărțile dovada despre care ai întrebat, trebuie sa ti-o arate doar ție. Dacă are ambele cărți dovada despre care ai întrebat poate alege sa iti arate una din ele ( fără ati spune daca le are pe amandoua) Dacă nu are niciuna din cărțile dovada, trebuie sa spuna acest lucru.
 3. Dacă primul jucător din stanga ta nu te poate ajuta pune aceeasi intrebare următorului jucător. Continua sa pui intrebari pana cand cineva iti arata o carte Dovada sau pana cand ai intrebat pe toata lumea. Daca nu are nimeni cartile dovada despre care ai intrebat stii ca unul sau ambele elemente se afla sub cartea crima.
 4. Cand ai vazut cartea Dovada stii ca nu este sub cartea Crima si este eliminata. Puna cartea Dosarul cazului corespondenta cu fata in jos in teancul de carti eliminate.
 5. Turul tau s-a incheiat. Este randul jucatorului din stanga ta.
 6. Continua sa joci pana afli cine a comis crima cu ce si unde!

Formularea unei acuzații

Cand esti pe tura ta si crezi ca știi cine a comis crima cu ce si unde spune ca ești gata sa formulezi o acuzație. Intreaba daca dorește si altcineva sa formuleze o acuzație.

Doar tu acuzi:

 1. Pune cele 3 carti: suspect, arma, locație din dosarul cazului cu fata in jos in fata ta, separate de cartile eliminate
 2. Uita-te la cartile de sub cartea crima, nu lăsa pe nimeni sa se uite la aceste cărți
 3. Castigi daca cele 3 carti de sub cartea crimă se potrivesc acuzatiei. In acest caz felicitari, ai castigat! Intoarce cartea crimă si cărțile tale dosarul cazului pt a dovedi
 4. In cazul in care cartile tale nu se potrivesc cu cele de sub cartea crima, ai pierdut! Ceilalți jucători continua sa joace. Nu mai poti pune intrebari dar trebuie sa raspunzi onest la întrebări cand iti sunt puse.

Mai multe persoane acuză:

 1. Decideți cine e pregătit să formuleze acuzația primu ,al 2 lea , al 3 lea. Toti jucatorii pun cele 3 cărți dosarul cazului care formează acuzația cu fata în jos. Toți jucătorii care formulează acuzații trebuie sa intoarca aceste cărți cu fata în sus in acelasi timp.
 2. Primul acuzator trebuie sa intoarca respectivele cărți de sub cartea Crimă. In cazul in care cărțile sunt similare celor din acuzația ta, ai castigat! Daca nu, castiga urmatorul jucator în ordinea stabilita initial care are cartile potrivite. Dacă nu castiga nimeni, criminalul a castigat!

Sfarsitului jocului

Jocul se termina cand cineva descopera criminalul. Daca nu il descoperiti, criminalul scapa.

Joc avansat pentru detectivii de top

Jocul are si o varianta mai complicata. Adica intra in joc inca 3 carti: o arma si 2 locatii.

Pregatirea este aceeasi doar ca fiecare jucator are un set de 15 carti si in joc exista inca 3 carti: pistol, camera de zi si birou.

Jocul decurge la fel, cu mentiunea ca in 2 jucatori, atunci cand unul formuleaza o acuzatie, celalalt trebuie sa o faca si el.