ReguliCluedo – Misterul crimei de la conacExplicatii si cum se joaca

Cluedo, varianta clasica, are ca scop rezolvarea unui mister, o crima, realizata in conacul unui miliardar. Sase persoane au fost invitate la cina pentru a li se dezvalui un secret. Dar inainte de orice dezvaluire, crima se petrece. Jocul presupune sa faci pe detectivul si sa descoperi primul trei lucruri: cine a comis crima, ce arma a folosit si unde s-a petrecut.

Setup-ul jocului

La inceput iti vei alege un personaj pe care sa il conduci.Se amesteca cartile individual pe categorii si se alege o carte din fiecare categorie si se introduce in plicul galben. Aceste carti sunt rezolvarea cazului.
Restul de carti se amesteca din nou, dar la comun de data aceasta. Apoi se impart cartile in mod egal in functie de numarul de jucatori. (Vezi mai jos cum)
Pe tabla de joc toti pionii si toate armele stau in centru la inceputul jocului.Pe harta te poti muta in functie de numarul de pe zar. Mutarea e permisa doar pe verticala si orizontala, nu pe diagonala. Te poti opri oriunde pe harta daca numarul de pe zar e mai mare ca numarul de patratele pe care tu ti-ai propus sa il faci.Intrebarile trebuie sa fie formulate astfel incat sa se raspunda cu DA! sau NU!. Nu ai voie sa minti!

Jocul in 2

Jocul in 2 persoane are 2 particularitati in plus:
– cartile se impart in mod egal intre jucatori mai putin ultimele 4. Acestea se pun cu fata in jos langa tabla de joc si se vor putea folosi pe rand in momentul in care adversarul nu iti poate raspunde la o intrebare. Tine minte la ce carte te=ai uitat ultima oara.
– nu se joaca cu cartile bonus.

Jocul in mai multe persoane

Jocul in mai multe persoane au parte de acelasi tratament, doar ca restul de carti dupa impartirea lor in mod egal se vor pune cu fata in sus langa tabla de joc.

Cartile bonus

Te poti bucura de anumite avantaje in timpul jocului daca te opresti pe simbolurile marcate pe tabla de joc prin semnul intrebarii rosu.

Castigarea jocului

Cand esti pregatit sa formulezi o acuzatie, o vei face cu voce tare, sa auda toti participanti la joc. Te vei uita in plicul galben si daca acuzarea e corecta ai castigat jocul. Daca acuzarea este incorecta, pui la loc cartile in plic si un vei mai putea participa la joc cu intrebarim doar cu raspunsuri pentru cailalti jucatori.