ReguliPipelineExplicatii si cum se joaca

In acest joc trebuie sa iti conduci propria rafinarie si sa concurezi împotriva altor jucatori, rafinand si castigand mai multi bani pe durata a 3 ani.

Componente

Jocul e compus din multe piese, din ele mentionez:

 • O placa de joc
 • 4 placi pt fiecare jucator plus muncitorul si discul aferent culorii alese
 • 132 de cuburi ce reprezinta diferite tipuri de ulei
 • 135 de tileuri cu tevi
 • 58 tileuri cu rezervoare
 • 18 tileuri cu pompe
 • 24 tileuri pentru comenzi
 • 30 tileuri pentru contractele ce vor aduce bani daca sunt indeplinite
 • 35 carti cu upgrade-uri impreuna cu 5 tileuri
 • 16 carti de evaluare
 • Bani
 • Markere de penalizare, 1 marker de runda
 • 4 tileuri de acțiuni

Setup

 1. Plasați placa de joc în mijlocul mesei si apoi fiecare jucător isi alege placa, muncitorul si discul de culoarea dorită. 
 2. Plasați markerul de runda pe spațiul cel mai din stanga al primului an de pe pista cu runde.
 3. Umpleti piața de petrol si secțiunea de petrol brut din fiecare piata a rafinariei. Cand jucați cu mai puțin de 4 jucători folosiți plăcile de acoperire in spațiile dedicate.
 4. Separați contractele dupa gradul de petrol rafinat. Amestecati fiecare teanc separat si pastrati un număr de contracte in funcție de numărul de jucători. Restul contractelor se întorc in cutie. Plasați fiecare teanc cu fata in sus langa placa de joc. Umpleți fiecare rand cu contracte din gramada corespunzătoare. Cel mai din stanga spațiu ramane gol cand nu jucați în 4 jucători.
 5. Sepatari tile urile cu comenzi dupa cantitatea de petrol necesara pentru a le indeplini. Amestecati fiecare teanc separat si apoi umpleți fiecare rand din secțiunea dedicată de pe placa de joc. Cel mai din stanga spațiu ramane gol cand nu jucați in 4 jucători. Tile-urile nefolosite se intorc in cutie. 
 6. Alegeți random 5 tipuri de upgrade si plasati-le langa placa de joc pe nivele. Cele  5 tokene pentru upgrade-uri sunt plasate cu fata in sus langa fiecare carte de level 1 de upgrade. 
 7. Umpleti cu tile-uri cu pompe zona dedicată. Repetati procesul si pentru zona cu tile cu rezervoare. Plasați restul tileurile cu pompe si rezervoare langa placa de joc. 
 8. Amestecati cu fata in jos toate tile-urile cu tevi si plasati langa tabla de joc. 
 9. Umpleți fiecare cadran cu cate un tile cu țevi in spațiile dedicate.  
 10. In aceasta zona, langa placa de joc dezvaluiti 2 tile-uri cu țevi pentru fiecare jucător creand astfel o piață. 
 11. Amestecati toate cele 4 tile-uri cu acțiuni si plasați cate una pe placa de joc in zona aceasta. 
 12. Amestecati markerele de cost de rafinare cu fata în jos și plasați 9 din ele in zona aceasta. 
 13. Amestecati cărțile de evaluare și plasați 3 cu fata în sus langa placa de joc, langa acestea plasați și titlul de evaluare.
 14. Alegeți random primul jucător și plasati-i discul pe cel mai din stânga loc de pe pista cu ordinea jucatorilor  
 15. Creați gramada cu cuburi de penalizare 
 16. Creati gramada cu bani 
 17. Creați gramada cu cuburile de ulei. 

Setup placa jucator

 1. Tranzitie  Fiecare jucător primește 5 tile-uri cu rezervoare. Plasati-le cum doriti, tine-ti cont doar de randuri, nu și de coloanele aferente. 
 2. Fiecare jucător își plasează cate un cub din fiecare culoare pe spațiul zero al pistei din partea de sus a placii.. Pista aceasta este folosită pentru a înregistra cea mai lungă rețea de țevi pentru fiecare tip de petrol. 
 3. Fiecare jucator primeste 40$ .
 4. Fiecare jucător își plasează muncitorul langa placa sa.
 5. Fiecare jucător va trebui sa aloce spațiu liber pe masa pentru propria rețea de țevi. 
 6. In zona aceasta se vor completa contractele, aici comenzile iar aici update-urile.

Gameplay

Jocul se desfasoara pe durata a 3 ani, impartiti in mai multe runde, anul1 -8 runde, anul2 -6 runde si anul 3 -4 runde

Totul incepe cu primul jucator si continua in jurul mesei. Tura fiecarui jucator e compusa din 2 faze: faza de lucru si faza masinariilor.

La inceputul anului 2 si 3 exista o faza aditionala – faza de reimprospatare,

Faza de reimprospatare

In aceasta faza se urmaresc:

 1. Tranzitie  contracte : decartati coloana cea mai din dreapta cu contracte. Restul conctelor se muta spre dreapta si se reumple cea mai din stanga coloana cu noi contracte. Jucatorii care au contracte incomplete primesc in token de penalizare pentru fiecare contract. Oricare contracte incomplete sunt scoase din joc. De asemenea ies din joc si toate butoaile cu ulei din contracte. Jucatori care au contracte in repaus vor muta contractele in zona activa lor.
 2. Crude and refined markets: aprovizionare fiecare piata conform cu simbolul. Scoateti ulei din refined market conform cu simbolul. 
 3. Trank and machine shops: inlocuiti toate taileurile cu tevi si masinarii. 
 4. Upgradres: intoarceti toata makerele de upgrade cu fata in sus.

 Faza de lucru

In aceasta faza exista o actiune principala, una secundara si o a 3-a actiune schimbarea ordinii de joc. 

 1. Tranzitie  Actiunea principala: aveti un muncitor cu care puteti indeplini o actiune. Pe tura unui jucator se plaseaza muncitorul pe orice spatiu din mijlocul tablei de joc chiar daca este ocupat sau nu. Poti repeta actiunea de la o tura la alta. Trebuie sa ai mereu bani pentru a realiza actiunea. In locul actiunii poti zice si “pas”.
 2. Actiunea secundara: aditional daca realizeazi una din cele 8 actiuni din centrul placii de joc poti realiza si o acțiune secundară. Pentru a realiza aceastra actiune plateste 10 $ si muta muncitorul in spatiul direct adiacent cu acțiunea principala. Un jucator nu poate realiza actiunea principala pe o parte a placii de joc si a ctiunea secundara pe alta parte. 
 3. schimbarea ordinii de joc: oricand realizezi o actiune ce are acest simbol iti vei putea muta discul pe randul de jos pe orice pozitie doresti. Daca pozitia este ocupata poti muta discul deja prezent in stanga sau in dreapta. Noua ordine este valabila pentr runda următoare cand, toate discurile se muta pe randul de sus.

Faza masinariilor

In aceasta faza jucatorul poate plati 15$ pentru a activa oricate masinarii din reteaua personala de tevi. Masinariile rafineaza ulei pentru rețeaua de tevi conectata la ea.toate masinariile functioneasza in acelasi timp, asta inseamna ca daca mai multe tevi sunt conectate la mai multe masinarii ele se contorizeaza doar o singura data.

Contracte

Contractele si comenzile pot fi realizate oricand in timpul fazei de lucru si a machine dar nu pot intrerupe actiunea principala sau secundara. 

Contractele pot fi indeplinite partial in timpul anului. Tranzitie  Vei primi bani imediat ce realizezi partial sau total un contract. Uleiul poate avea un grad de rafinare mai mare si tot poti sa il vinzi la pretul unui ulei de calitate infierioara. Banii vor fi conform cu cerinta contractului. Poti realiza mai multe contracte pe tura ta dar o singura data pe an. Contractele in asteptare nu pot genera vanzari. 

Comenzi

Comenzile trebuiesc îndeplinite complet si toate o data. Tranzitie  Pentru a completa o comanda ia un tile de pe placa de joc si plaseaza-l langa placa ta de joc. Plasează uleiul comandat pe tile si vei primi banii in functie de gradul de ulei cerut. Uleiul de calitate superioara poate inlocui uleiul de calitate inferioară dar plata se va face conform cu comanda. Poti îndeplini mai multe comenzi pe tura ta. După ce o comanda a fost îndeplinită, ea nu mai poate fi jucata. 

Sfarsitul jocului

Jocul se termina cand toți jucătorii și-au terminat a 4-a tură de la finalul anului 3. Pentru a afla cine este câștigătorul tine-ti cont de:

 1. Contracte – Evaluati toate contractele. jucătorii cu contractele incomplete primesc cu cub de penalizare pentru fiecare contract neindeplinit.
 2. Cuburile de petrol – Fiecare jucător primește bani pentru toate cuburile de ulei după cum arată aici.
 3. Rețeaua de țevi – fiecare jucător castiga bani pentru fiecare conductă din rețea. Suma de bani castigata este determinată de gradul de rafinare al uleiului care poate trece prin conducta.
 4. Evaluarile – Fiecare jucător castiga bani în funcție de cele 3 cărți cu evaluări si tile-ul cu evaluari. 
 5. Penalizari –  Fiecare jucător pierde bani in functie de tokenele de penalizare primite in timpul jocului. 
 6. Bani – La final jucătorii aduna toți banii din mână.

Jucătorul cu cei mai mulți bani este declarat castigator. În caz de egalitate castiga jucatorul care este mai in fata pe pista cu ordinea jucatorilor.