ReguliPoint SaladExplicatii si cum se joaca

Point Salad  e un joc de carti de 2-6 jucatori. Fiecare jucator pe tura lui trebuie sa isi faca o salata de legume si sa acumuleaze puncte. La final cine are cele mai multe puncte, castiga jocul.

Componente

Componentele jocului sunt cele 108 carti duble. PE o parte sunt legume, pe cealalta parte sunt conditii de punctaj. 

Sunt 18 carti pentru fiecare din cele 6 tipuri de legume. Iar conditiile de punctaj sunt 108 la numar.

Setup

  1. In functie de numarul de jucator, pastrati sau scoateti un numar de carti din intregul pachet fara a va uita la conditiile de scor. Plasati cartile ramase in cutie fara sa va uitat la ele.
  2. Amestecati cartile de joc disponibile si formati 3 teancuri de carti aproximativ egale, cu fata cu conditiile de scor in sus
  3. Din fiecare teanc nou format intoarceti 2 carti si plasatile in coloana sub sub teanc. Astfel de formeaza piata de legume.
  4. Alegeți random primul jucator

 

In regulament exista o nota prin care ne este recomandat sa jucam mai multe runde si abia apoi sa ne calculam punctajul total. Pentru ca jocul e unul rapid in 2 respectiv 3  jucatori se pot realiza mai multe runde – pt 2 jucatori se pot face 3 runde a cate 36 de carti, iar pt 3 jucatori se pot face 2 runde a cate 54 de carti.

Gameplay

Pe tura fiecarui jucator, poti trage una sau mai multe carti. Poti trage o carte de scor din oricare cele 3 teancuri sau poti trage 2 carti de legume din piata. Dupa ce ai tras cartile, indiferent de varianta, aseazaa-le in fata si tura ta s-a terminat.

Optional, o data pe tura, poti alege sa intorci una din cartile de scor intr-o carte de leguma, dar nu poti intoarce o carte de leguma intr-una de scor.

Sfarsit de tura

Odata terminat de tras carti, acum e timpul sa umpli golurile create atunci cand ai tras cartile de legume. Trage cartea de deasupra corespunzătoare teancului din fiecare coloana si intoarce-o pe partea cu leguma. 

Daca vreun teanc de cartile se termina, împarte in doua teancul cel mai mare ramas si formează din nou 3 teancuri de carti de scor. Dupa ce piata de legume s-a umplu la loc si cartile de scor sunt la locul lor, tura ta s-a terminat.

Sfarsit de joc

Jocul se terminat cand toate cartile, atat cele de scor cat si cele de leguma s-au terminat. Jucatorul cu cele mai multe puncte castiga jocul.

Punctaj

Fiecare isi calculeaza punctele fin functie de cartile pe care le are. Cine are mai multe puncte, castiga jocul.

Daca exista egalitate la punctajul total intre jucatori, atunci jucatorul al carui rand a fost mai tarziu in joc, castiga jocul.

La socotirea punctelor, fiecare carte cu legume e calculata prin fiecare carte de puncte. Cartile de legume pot intra in calculul a mai multor carti de puncte. Daca sunt jucatori care au egalitate la o carte de punctaj conditionate ( de ex cele mai multe cepe), atunci jucatorul care are cartea de puncte castiga punctele.

FAQ

Au existat mai multe intrebari din partea noastra cand am jucat Point Salad. 

  1. Cum calculam punctele la cartile cu nr par/ impar de legume? Intentia designerului a fost mereu ca la acest tip de carte, jucatorul sa aibe cel putin o carte pt a putea conta la calcul.
  2. O alta remarca a designerului a fost legata de cartile cu “Cele mai puține legume” nu necesită niciunul din acele legume pentru a înscrie.
  3. In schimb, la cartile cu “cele mai multe legume” e necesar ca un jucator sa aibe cel putin o leguma pentru a conta la calcul.