ReguliSaboteurExplicatii si cum se joaca

In acest joc aveți rolul unor cautatori de aur sau a unor sabotori. Dacă sunteți cautatori de aur, trebuie sa sapati galerii adanci în stanca ca sa cautati aurul,  dar dacă sunteți sabotori va trebui sa împiedicati acest lucru.

Componentele jocului

Jocul este compus din 110 cărți. Ele sunt impartite astfel:

 • 44 carti cu poteci
 • 27 de carti cu actiune
 • 28 carti de aur
 • 7 cautatori de aur
 • 4 sabotori

Setupul jocului

 1. separati cartile cu poteci, cartile de actiune, cartile cu aur si cartile cu pitici. In functie de numarul de jucatori aveti nevoie de mai multi sau mai putini cautatori de aur si sabotori.
 2. Amestecati numarul indicat de carti cu sabotori si cautatori de aur si impartiti-le cu fata in jos jucatorilor.
 3. Fiecare jucator primeste cate o carte , o priveste si o aseaza in fata lui fara a divulga nimanui ce rol are in acea runda. Cartile vor fi descoperite la finalul rundei.
 4. Una din carti nu se imparte si va fi pusa deoparte cu fata in jos.
 5. Cautati cartea de pornire, cea pe care e reprezentata o scara si plasati-o in centrul mesei.
 6. Pe cartile de destinatie, cele cu spate diferit, puteti vedea 2 carti cu roci si una cu aur. Amestecati cartile cu fata in jos si plasatile pe masa cu fata in jos la distanta de 7 carti de cartea de pornire.
 7. Amestecati cele 40 de carti cu poteci si cele de actiune si impartiti-le jucatorilor astfel:
  • La 3-5 jucatori – cate 6 carti
  • La 6-7 jucatori – cate 5 carti
  • La 8-10 jucatori – cate 4 carti
 8. Restul cartilor se pun intr-un teanc astfel incat sa fie usor de ajuns la el
 9. Amestecati cărțile cu spatele auriu si plasatile deoparte cu fata in jos.

Desfasurarea jocului

Cand iti vine randul trebuie sa joci o carte. Ai de ales una din optiunile:

 • Asezi o carte cu poteci
 • Depune o carte de actiune  in fata unuia din jucatori
 • Spune pas! Si pune o carte cu fata in jos in teancul de carti arse

Dupa aceasta trebuie sa tragi o carte din teancul de rezerva si apoi tura ta s-a terminat.

 1. Asezarea unei carti cu poteci: pune o carte cu poteci care sa se corespunda cu cele puse anterioare. Potecile trebuie sa se potriveasca pe toate laturile. Este interzis sa pui o carte transversal.
 2. Jucarea unei carti de actiune: aceasta trebuie pusa in fata jucatorului vizat cu fata in sus. Poti bloca, ajuta sau afla informatii despre cartile de destinatie.
  • Daca pui cartile astea in fata unui jucator, acesta nu are dreptul sa joace carti cu poteci pana cand aceasta nu e indepartata. Un jucator poate fi blocat cu doar una din fiecare tip de blocare.
  • Acesta carti pot debloca cartile de mai devreme. Ele se aseaza peste cartea corespunzatoare. Ele sunt valabile doar daca exista o carte de blocare inainte de a o aseza pe aceasta.
  • Exista si carti de deblocare duble. Daca joci o asemenea carte, poti repara doar unul dintre cele doua obiecte repezentate, nu amandoua.
  • Cartea aceasta sparge tunelul. Adica o pui in fata ta, si apoi indepartezi din labirintul format o carte. ( exceptand cartea de pornire si cele de destinatie)
  • Daca un jucator joaca aceasta carte, el se poate uita la o carte de destinatie fara a o arata si altor jucatori. 
 3. Pas – daca nu vrei sau nu poti juca vreo carte, atunci spune pas. Lasi o carte jos in teancul de carti arse fara a o arata altor jucatori.

Sfarsitul unei runde

Daca unul dintre jucatori ajunge la una dintre cartile de destinatie si reuseste sa realizeze astfel un traseu neintrerupt intre cartea de pornire si aceasta carte de destinatie. Intoarce aceasta carte de destinatie cu fata in sus:

 • Daca a gasit cartea cu comoara de aur, runda a luat sfarsit
 • Daca insa a gasit una dintre cele 2 carti cu roca, runda continua. Cartea de destinatie trebuie asezata langa ultima carte depusa in labirint in asemenea mod incat drumurile sa fie legate intre ele

Runda se considera de asemenea incheiata daca toti jucatorii care urmeaza la rand successiv nu mai au in mana nicio carte de jucat. Acum trebuie descoperite toate cartile cu pitici

Impartirea cartilor cu aur

Au castigat cautatorii de aur daca exista un traseu neintrerupt intre cartea de pornire si cea de destinatie cu comoara de aur. Trageti de pe teanc atatea carti cu aur intoarse cu fata in jos, cate persoane au fost in joc

Jucatorul care a ajuns la cartea de destinatie cu aur primeste aceste carti de aur si este primul care isi alege o carte. Apoi preda restul de carti de aur in sensul contrar acelor de ceas, urmatorului cautator de aur, nu si sabotorului, iar acesta isi alege de asemenea una dintre carti. Continuati pana cand toate cartile cu aur sunt impartite. La final e posibil ca unii jucatori sa primeasca mai multe carti.

Au castigat sabotorii daca nu s-a ajuns la cartea de destinatie cu comoara de aur. 

 • Daca a existat un 1 sabotor acesta primeste carti de aur in valoare de 4 bulgari de aur.
 • Daca a existat un 2 sau 3 sabotor acesta primeste carti de aur in valoare de 3 bulgari de aur.
 • Daca a existat un 4 sabotor acesta primeste carti de aur in valoare de 2 bulgari de aur.

Jucătorii trebuie sa pastreze secretul cartilor lor cu aur pana la sfarsitul jocului

Incepe o noua runda

Reasezati cartile de pornire si destinatie pe masa. Amestecati din nou cartile cu pitici si sabotori si impartiti-le jucatorilor. Amestecati cartile cu poteci actiuni si impartitile jucatorilor. Primul jucator de data aceasta este jucatorul din stanga celui care a jucat ultima carte runda precedenta.

Sfarsitul jocului

Jocul se termina dupa cea de-a 3 runda. Acum jucatorii aduna bulgarii de aur de pe cartile lor de aur. Castigator este jucatorul care a reusit sa obtina cei mai multi bulgari de aur. In caz de egalitate, atunci toti sunt castigatori.