ReguliTicket to RideExplicatii si cum se joaca

Inspirati de Phileas Fogg, si de aventura lui in jurul Pamantului, 5 prieteni pun un pariu sa vada cine reuseste sa viziteze cat mai multe orase din America de Nord doar cu trenul…in 7 zile. In jocul Ticket to Ride, joc localizat de Asmodee Romania, tu esti unul din acei prieteni…premiul este 1 milion de dolari. Trebuie sa aduni carti cu vagoane care iti vor permite sa conectezi orasele prin trenuri. La final, totul se transforama in puncte si cine are cele mai multe puncte…castiga jocul.

Componente

Jocul este compus din:

 • o tabla de joc cu harta Statelor Unite ale Americii
 • 240 de vagoane cate 45 din fiecare culoare:  albastru, rosu, verde, galben, si negru, plus cateva de rezerva
 • 142 carti de joc illustrate incluzand:
  • 110 carti Tren: carti cu vagon , cate 12 din fiecare culoare, plus 14 carti locomotiva.
  • 30 Carti Traseu
  • 1 Carte cu Punctarea Rutelor.
  • 1 Carte bonus, pentru cel mai lung traseu continuu.
 • 5 pioni de scor – cate 1 din fiecare culoare: albastru, rosu, verde, galben, si negru

Setupul jocului

 • Se aseaza tabla de joc in centrul mesei. 
 • Fiecare jucator primeste cate 45 de vagoane si pionul de scor in culoarea aleasa.
 • Jucatorii isi plaseaza pionii pe pozitia de start a pistei de scor de pe marginea tablei de joc. 
  • In timplui jocului, de fiecare data cand un jucator acumuleaza puncte isi avanseaza pionul pe pista de scor, conform numarului de puncte castigate.
 • Cartile Tren se amesteca, apoi se impart cate 4 fiecarui jucator. Pachetul ramas se aseaza asftel incat sa aiba access la el toti jucatorii, 
  • apoi se intorc primele cinci carti si se pun una langa alta cu fata in sus.
 • Cartea bonus, pentru cel mai lung traseu continuu, se aseaza cu fata in sus langa tabla de joc.
 • Cartile traseu se amesca, apoi se impart cate 3 fiecarui jucator. Dupa ce te uiti la carti, fiecare decide pe care le va pastra. Un jucator trebuie sa pastreze cel putin doua Carti Traseu sau pe toate daca doreste. 
  • Cartile returnate se pun la baza pachetului si se aseaza langa tabla de joc.
 • Cartile traseu se tin secrete pana la finalul jocului.

Desfasurarea jocului

Jocul se desfasoara in sensul acelor de ceasonic, primul jucator fiind cel care a calatorit cel mai mult.

Cand este randul sau, un jucator trebuie sa efectueze una (si numai una) dintre urmatoarele 3 actiuni:

 • Sa traga Carti Tren
 • Sa revendice o ruta
 • Sa traga Carti Traseu

Sa traga Carti Tren

Jucatorul poate trage 2 Carti Tren. El poate lua oricare dintre cartile cu fata in sus sau poate trage din pachet. 

Daca trage o carte dintre cele cu fata in sus, o va inlocui imediat cu urmatoarea carte din pachet. Apoi trage a doua carte, fie dintre cele cu fata in sus fie prima din pachet

Sa revendice o ruta

Jucatorul revendica o ruta prin etalarea unui numar de Carti Tren egal, si de aceeasi culoare, cu numarul de spatii colorate de alcatuiesc ruta respective. 

După ce isi aseaza cate un vagon pe fiecare spatiu al rutei, isi avanseaza pionul pe traseul de scor cu numarul de puncte indicat in Tabelul cu Punctarea Rutelor corespunzator lungimii rutei revendicate; 

Sa traga Carti Traseu

Jucatorul trage primele 3 Carti Traseu  din pachet si pastreaza cel putin una dintre ele, dar poate pastra si 2 sau pe toate 3 daca doreste. Oricare carte returnata se aseaza inapoi la baza pachetului. 

Cartile tren

Cartile tren sunt fie carti cu vagoane, fie carti cu locomotive.Tranzitie  Sunt 8 tipuri de carti cu vagoane, cate 12 din fiecare si 14 carti cu locomotive. Culorile cartilor cu vagoane corespund culorilor diferitelor rute dintre orase( mov, albastru, portocaliu, alb, verde, galben, negru, si rosu)

 • Locomotivele sunt carti multicolore si au rolul de jokeri, putand face parte din orice set de carti la revendicarea unei rute. 
 • Daca un jucator alege o locomotiva dintre cele 5 carti cu fata in sus, nu mai poate trage alta carte in runda respective. Cea de-a doua carte pe care o trage un jucator dintre cele 5 carti, nu poate sa fie niciodata o locomotiva. 
 • In momentul in care 3 dintre cele 5 carti cu fata in sus sunt locomotive, se decarteaza imediat toate cartile si se inlocuiesc cu urmatoarele 5 din pachet.

Jucatorii pot avea oricate Carti Tren in mana.

Cand pachetul de carti se termina, se amesteca foarte bine toate cartile decartate, formandu-se astfel un nou pachet.

In cazul in care nu mai sunt carti in pachet si nici carti decartate pentru o forma un nou pachet, deoarece jucatorii pastreaza multe carti in mana, jucatorul al carui rand este nu va putea trage Carti Tren. Atunci el trebuie sa revendice o ruta ori sa traga Carti Traseu. 

Revendicarea Rutelor

Pentru a revendica o ruta, un jucator trebuie sa etaleze un numar de carti egal cu numarul de spatii cu formeaza ruta. Setul este format din carti de acelasi fel. Majoritatea rutelor necesita un anumit tip de carti cu vagoane pentru a fi revendicate. 

 • o ruta verde poate fi revendicata etaland carti cu vagoane de culoare verde.
 • Rutele gri se pot revendica etaland orice set de carti cu vagoane de aceeasi culoare.

Unele orase sunt legate prin rute double. Un jucator nu poate revendica amandoua rutile ce formeaza o ruta dubla.

In cazul jocurilor cu 2 sau 3 jucatori, se va folosi doar una dintre cele doua rute ce formeaza ruta dubla. Un jucator poate revendica oricare dintre cele 2 rute, cealalta nemaiputand fi revendicata pana la sfarsitul jocului.

Punctarea rutelor

Cand un jucator revendica o ruta, castiga imediat punctele indicate in Tabelul cu Punctarea Rutelor, aferente lungimii rutei revendicate.

Carti Traseu

Cand este randul tau, poti trage 3 Carti Traseu din pachet. Vei pastra minimum o carte dintre acestea, dar poate pastra 2 sau 3 daca doreste. Daca sunt mai putin de 3 Carti Traseu in pachet, jucatorul le trage pe toate. Orice carte returnata se aseaza la baza pachetului Cartilor Traseu.

Fiecare Carte Traseu include o valoare si numele a doua orase de pe harta. Daca un jucator reuseste sa conecteze printr-o succesiune continua de rute cele doua orase de pe o Carte Traseu, punctele indicate pe carte se vor adauga la scorul final. In schimb, daca nu reuseste sa uneasca 2 orase, punctele respective se vor scadea.

Cartile Traseu nu se dezvalui celorlalti jucatori decat in momentul calcularii scorului final de la sfarsitul jocului. Un jucator poate avea oricate Carti Traseu pe parcursul jocului.

Finalul jocului

Cand un jucator a ramas cu 2 sau mai putine vagoane la sfarsitul randului sau, fiecare jucator, inclusive el, mai joaca o runda finala. Dupa aceea, jocul se incheie iar jucatorii isi vor calcula scorul final.

Calcularea scorului

Pe masura ce au revendicate diverse rute, jucatorii si-au mutat pionii pe traseul de scor. Insa, pentru a se asigura ca nu au fost facute greseli, acestia isi pot recalcula scorul pentru fiecare ruta in parte.

Fiecare jucator isi dezvaluie apoi Cartile traseu. Valoarea traseelor finalizate se va adauga la scorul total, iar cea a traseelor nerealizate se va scadea din scorul total.

Jucatorul care a realizat cel mai lung traseu continuu va primi Cartea Bonus si cele 10 puncte aferente. O ruta continua poate sa contina bucle si poate sa treaca de mai multe ori prin acelasi oras dar un vagon nu poate fi numarat de 2 ori in aceeasi ruta continua.

In cazul in care sunt mai multi jucatori cu acelasi numar de vagoane ce compun cel mai lung traseu continuu, fiecare dintre ei va primi 10 punte bonus.

Jucatorul cu cele mai multe puncte castiga jocul. Daca este egalitate la puncta intre 2 sau mai multi jucatori, castiga jucatorul care are cele mai multe Carti Traseu realizate. In cazul in care este tot egalitate, castiga jucatorul cu cel mai lung traseu continuu.