ReguliUNOExplicatii si cum se joaca

Scopul jocului

Fii primul care scapa de toate cartile in fiecare runda de joc si castiga puncte pentru cartile cu care raman adversarii. Se aduna punctele de la toate rundele si cine ajunge primul la 500 de puncte este castigatorul jocului.

Componente

Jocul e compus din 112 cărți – albastre, verzi, rosii galbene si multe carti speciale.

Gameplay 

 1. Fiecare jucator ia cate o carte: jucatorul care are cartea cea mai mare este dealerul (orice carte cu simbol se considera zero)
 2. Dealerul face cartile si imparte fiecarui jucator cate 7 carti
 3. Aseaza restul cartilor cu fata in jos – acesta va fi teancul de luat
 4. Cartea de deasupra din teancul de luat este intoarsa cu fata in sus pentru a deveni prima din teancul de pus jos.
 5. Cand iti vine randul, trebuie sa gasesti intre cartile tale una care sa corespunda cu cartea de deasupra teancului de pus jos fie la numar fie la culoare fie la simbol.

Cartile speciale

Exista carti speciale cum ar fi: 

 1. Cartea -ia doua-: cand joci aceasta carte, urmatorul jucator trebuie sa ia 2 carti de joc si il sare randul. Aceasta carte se poate juca numai daca a fost pusa jos o carte de aceeasi culoare sau o alta carte la doua. Aceeasi regula se aplica si in cazul in care aceasta este cartea intoarsa la inceputul jocului.
 2. Cartea -schimba directia-: cand joci aceasta carte se inverseaza directia de joc ( dr – st sau st- dr) Aceasta carte se poate juca numai daca a fost pusa jos o carte de aceeasi culoare sau o alta carte Schimba directia. Daca aceasta carte este intoarsa la inceputul jocului, dealerul va fi cel care incepe jocul, iar directia de joc va fi de la stanga la dreapta.
 3. Cartea -stai o tura-: cand joci aceasta carte, jucatorul care urmeaza este sarit. Aceasta carte se poate juca numai daca a fost pusa jos o carte de aceeasi culoare sau o alta carte stai o tura. Daca aceasta carte este intoarsa la inceputul jocului, se sare peste jucatorul din stanga dealerului. Jocul va incepe cu jucatorul din stanga celui sarit.
 4. Jokerul: cand joci aceasta carte poti alege culoarea cu care se continua jocul. Daca la inceputul jocului este intors un joker, jucatorul din stanga dealerului decide cu ce culoare se continua jocul.
 5. Jokerul -ia patru-: cand joci aceasta carte, poti alege cu ce culoare se continua jocul, iar jucatorul urmator trebuie sa ia 4 carti din teancul de luat si il sare randul. Poti juca acest joker numai daca NU ai in mana nicio alta carte de aceeasi culoare cu cartea din teancul de pus jos. Daca la inceputul jocului este intors acest joker, pune-l inapoi in pachet si trage alta carte.
 6. Jokerul -Amesteca cartile-: cand jucati aceasta carte, adunati fiecare carte din mana fiecarui jucator. Amestecati toate cartile impreuna, apoi impartitile fiecarui jucator incepand cu jucatorul din stanga celui care a jucat cartea. Daca la inceputul jocului este intoarsa aceasta carte, jucatorul din stanga dealerului alege cu ce culoare incepe jocul.
 7. Joker -personalizabil-: Folositi un creion ca sa scrieti pe carte orice regula de joc doriti. Decideti la inceputul jocului cate carti de genul vreti sa folositi. Acesta e un joker deci il poti juca cand iti vine randul chiar daca ai alta carte de jucat in mana. De asemenea poti alege culoarea cu care se reia jocul. Daca la inceputul jocului este intoarsa aceasta carte persoana din stanga dealerului alege cu ce culoare incepe jocul. CARTILE se pot sterge astfel incat sa se scrie o noua regula de fiecare data.

Spre final

 1. Cand joci penultima carte trebuie sa strigi UNO ( adica UNA) pentru a anunta ca mai ai o singura carte. Daca nu strigi UNO si esti prins inainte ca urmatorul jucator sa isi inceapa randul trebuie sa iei 2 carti
 2. Runda se termina cand unul din jucatori ramane fara carti. Se calculeaza scorul si apoi jocul se reia.
 3. Daca ultima carte jucata intr-o runda este cartea “ia 2” sau jokerul “ia 4 carti” urmatorul jucator trebuie sa ia cele 2 sau 4 carti, caci aceastea se calculeaza la calcularea punctajului.
 4. Daca niciun jucator nu isi termina cartile inainte de a se epuiza teancul DE LUAT se amesteca din nou teancul iar jocul continua.

Calcularea scorului

Primul jucator care scapa de toate cartile intr-o runda primeste puncte pentru toate cartile ramase la adverasari astfel

 • Toate cartile de la 0 la 9 -> valoarea e egala cu numarul cartii
 • Cartea “ia 2” -> 20 puncte
 • Cartea “schimba directia” -> 20 puncte
 • Cartea “stai o tura” -> 20 puncte
 • Jokerul -> 50 puncte
 • Jokerul “ia 4” -> 50 puncte
 • Jokerul “amesteca cartile” -> 40 de puncte
 • Cartea personalizabil -> 40 puncte

Dupa calcularea scorului pentru runda respectiva daca niciun jucator nu a atins 500 puncte se amesteca cartile din nou si se incepe o noua runda.

Castigarea jocului

Castigatorul este acel jucator care ajunge la 500 puncte.

O alternativa care va complica putin jocul este sa considerati castigator jucatorul care are cele mai putine puncte.